Tóth Tibor [tiboru]

Elvitték, vissza nem adták. Örményszékely történet

A könyv egy csíkszépvízi gyökerű, majd a 19. század végétől Csíkcsicsóban élő örményszékely család három generációjának töredékes története a házi levéltárban megőrzött eredeti oklevelek, igazolványok, számlák, továbbá hatósági iratok, magánlevelek és hivatalos határozatok alapján. A magyar és a román közigazgatás korából származó dokumentumok állóképeket villantanak fel a főleg kereskedő- és pedagógustagokból álló Szebeni család közel egy évszázadon átívelő történetéből. A kötetben szereplő, mintegy másfél száz írásos emlék mellett az olvasó az ezek által rögzített korszak történelmi, politikai és kulturális hátterével is megismerkedhet. Egyes fejezetek a családi legendárium részleteit is tartalmazzák, amelyek gyakran messze túlmutatnak a Szebeniek egyéni sorsán és személyes konfliktusain, leképezve a Székelyföld, ezen belül a Csíki-medence lakóit ért kollektív történelmi traumák többségét.
"A családi archívumok valódi kincsei és csemegéi azok az apró, személyes, néhány soros feljegyzések, amelyek elmesélik mindazt, amit száz másik irat talán csak körülírni képes. Ezért engedjenek meg egy tanácsot: bánjunk csínján az iratmegsemmisítőkkel, a kazánokkal és a szemeteskukákkal. Gondoljunk a következő generációkra, hogy ne csak bitekben és pixelekben kifejezhető, keresőszavakra felugró képernyős találatokon keresztül ismerjék meg őseik ünnep- és hétköznapjait."


CS-149647

3 396 Ft‎

-15%

3 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Sorozat Nem sorozattag
Nyelv magyar
Szerző Tóth Tibor [tiboru]
Fedél kartonált
Megjelenés éve 2020
Oldalszám 212
ISBN 9789632786261
Formátum 165 x 235 x 17 mm

Napi Történelmi Forrás

A különféle, többnyire hivatalos iratokból tökéletesen végigkövethető, hogy a “kisemberek” életébe hányszor, mikor és milyen módokon lopakodott, vagy épp taposott bele a “nagybetűs történelem”.
Tovább olvasom

Erdélyi Örmény Kulturális Központ

Olyan ez a könyv, mintha magunk nyitottuk volna fel azokat a bizonyos dobozokat és így belepillanthatunk egy család, mások életébe. Olyan pillanatokba, életrendező eseményekbe, amelyeket akár még egy kortárs átlagos ismerős sem biztos, hogy láthatott. Ehhez hozzájárul, hogy a könyv nagyon világos szerkezetű, pompásan dolgozták fel készítői az eredeti dokumentumokat, majd leirat is készült a nehezebben olvashatókból, hogy tényleg képben legyünk. Nem csak illusztrációk a képek ebben a könyvben, hanem maguk a mondanivalók.
Tovább olvasom

Kolozsvári Rádió

Elvitték, vissza nem adták. Az alcím Örményszékely történet, de ha jobban belegondolunk, nem csak örmény, és nem csak székely, hanem bizonyos szinten összerdélyi tapasztalat volt a huszadik században az, hogy valamit elvittek, de vissza többé nem adták.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.