Maja Lunde

Kékség

Maja Lunde 2015-ben egy csapásra meghódította a világot A méhek története című könyvével. Sorozatát most az ember és a természet sérülékenységéről szóló új regénnyel folytatja. Ezúttal az élethez leginkább szükséges anyagért, a vízért folytatott küzdelmet helyezi a középpontba.

2017: Signe, a környezeti aktivista nemsokára 70 éves, de nem fél a tengertől. Nyugat-norvégiai szülőfalujából egyedül indul el egy vitorláshajón a francia tengerpart felé, hogy ott találkozzon a férfival, akit valaha nagyon szeretett. A hajó különleges rakománya szorosan kapcsolódik a kék bolygó sorsához.

2041: David fiatalnak érzi magát ahhoz, hogy apa legyen, ám kislányával egyedül marad. Kettesben menekülnek a szárazságok sújtotta Dél-Európából észak felé, mivel már nem jut elegendő víz mindenkinek. Minden megváltozik, amikor az ország belsejében, egy kiszáradt kertben rátalálnak egy elhagyott, régi vitorláshajóra.

A könyvet Patat Bence fordította.

E-könyv formátumban is elérhető!


CS-149628

3 396 Ft‎

-15%

3 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Sorozat Nem sorozattag
Nyelv magyar
Szerző Maja Lunde
Fedél kemény
Megjelenés éve 2020
Oldalszám 272
ISBN 9789632786100
Formátum 169 x 239 x 27 mm

Booktastic Boglinc

Összességében igen elgondolkodtató írásnak tartom. Az olvasottak lehetőséget adnak arra, hogy felülvizsgáljuk magunkat, valamint cselekedeteinket, s ezáltal lehetőségünk legyen abban az időben tenni valamit a jövőnkért, amikor talán van még ráhatásunk. Úgy érzem, ez a regény meglehetősen pesszimista, de a világunkat látva én sem hiszem, hogy az emberek valaha is képesek lesznek a szűk környezetükön, azaz csak és kizárólag saját magukon kívül bármi másra is gondolni. Nem törődünk a jövőnkkel, mert
Tovább olvasom

Könyv és más

A regény hangulata nagyon erős, és bár nem nevezném kifejezetten nyomasztónak, azért néhol nagyon átjárja a lapokat a kilátástalanság és a magány érzése. Azt gondolom, ez rendjén is van így, hiszen Lunde attól függetlenül, hogy nem didaktikus vagy erőszakos módon teszi, határozottan felhívja a figyelmet arra, hogy ha az ember nem változtat radikálisan a természethez való hozzáállásán, annak nagyon súlyos következményei lehetnek. Ugyanakkor úgy éreztem, hogy az írónőnek legalább ilyen fontos üzenete, hogy ne csupán a bolygónkkal, hanem a szavainkkal, önmagunkkal és egymással is bánjunk jól, hiszen a saját kis mikrokozmoszunkban is eljöhet az a pont, amikor már nem tudjuk jóvátenni az addig felhalmozott hibáinkat, vagy eltörölni a kimondott szavainkat. Azt hiszem, ez a kettős utazás és kettős mondanivaló volt, ami a leginkább megfogott ebben a könyvben.
Tovább olvasom

Utószó

A két szál közül nekem a jövőbeli sokkal jobban tetszett, ugyanakkor az, ahogy Maja Lunde összehozza a két történetet, zseniális volt. Bár számítottam egy ilyen befejezésre, mégis egészen meghatott, és nagyon örültem, hogy így alakultak a dolgok. Bár a könyvben azért volt izgalmas cselekmény – különösen David szálában – Lunde elsősorban a karakterek lélektanára helyezte a hangsúlyt, és két nagyon valószerű, mégis izgalmas személyiséget sikerült kirajzolnia a műben. Ettől persze nem volt kevésbé hangsúlyos a környezetvédelem fontossága, de a regény így élvezhető maradt, és nem vált didaktikussá.
Tovább olvasom

Sorok között

A Kékség egy nagyon fontos regény, amiben baromi erős a mondanivaló és az üzenet. A globális felmelegés nem egy liberális maszlag, hanem létező dolog, és most kell tenni ellene, amíg lehet. Én bízom benne, hogy Signe és David története még több embernek felnyitja a szemét. Nekem segített, most már én is környezettudatosabb vagyok.
Tovább olvasom

Skandináv Ház

A Kékség olvasmányos, elgondolkodtató történet egy lehetséges jövőről, amely elkerülhető – hogy ténylegesen elkerüljük-e, csak rajtunk múlik.
Tovább olvasom

Aranynapok

Maja Lunde regénye mélyen elgondolkodtat és nagyon erőteljesen hat. Anélkül, hogy didaktikus lenne, határozottan rávilágít arra, hogy ha nem változtatunk radikálisan a természethez és egymáshoz való szűk látókörű hozzáállásunkon, annak beláthatatlan következményei lehetnek a bolygónkra és az utódainkra nézve.
Tovább olvasom

Könyvutca

Nagyon figyelemre méltó regény, ilyen könyvek is lehetnének kötelező olvasmányok az iskolákban, mert talán így sokkal hatásosabban lehetne a fiatalok figyelmét felhívni a környezetvédelem fontosságára.
Tovább olvasom

Népszava

Van benne valami olyan átütő erő, ami Greta Thunberg akármelyik aktivitásra ösztönző beszédénél jobban bekúszik az ember bőre alá, a sejtjeibe, és nem hagyja nyugodni többé.
Tovább olvasom

Kulter

A cselekmény játszódhatna bármely, az elmúlt években létesült európai menekülttáborban – az áthallás végigkíséri ezeket a fejezeteket –, csupán az élelmiszer- és a vízhiány rémisztő mértéke emlékezteti az olvasót, hogy jövővízióval van dolga. Az írónő amúgy mestere a nyomasztó atmoszféra megteremtésének: David és kislánya történetét az a fajta finoman lebegtetett baljós hangulat lengi be, amelyet Lunde sokkal kimértebben adagol, mint az az apokalipszis-regényekből ismerős lehet (például Merle klasszikusából, a Malevilből).
Tovább olvasom

Tíz kicsi könyv

Apokaliptikus disztópia, természeti katasztrófa, klímamigráció, elsivatagosodás. Nyersen, tömören, közérthetően. Valahogy így jellemezném Maja Lunde norvég író klímakvartettjének második darabját, amely önálló kötetként is abszolút megállja a helyét. Gondolatébresztésből (és nyomasztásból) csillagos ötös.
Tovább olvasom

Súgópéldány

Végtelenül pesszimista jövendölésnek tűnhet Maja Lunde új regényének világa, ami a nem is olyan távoli jövő illúzióját tárja az olvasó elé. Amitől azonban a Kékség ijesztővé válik, az a jóslat közelsége, a kiszáradó föld tapinthatósága és a tudat, hogy mindez talán még a mi életünkben bekövetkezhet.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.