Vágvölgyi B. András

1989

Második, átdolgozott, szűkített kiadás

Az 1989 a magyar rendszerváltás műfaji határokon átívelő regénye

"Könnyen elképzelhető, hogy néhányan emlékeznek még a nagy francia forradalom 200. évfordulójára rendezett közép-európai ünnepségsorozatra. Ebben az évben, mely e könyv címoldalán négy számjegyben fejezi ki önmagát, az embernek hirtelen olyasféle érzése támadt Magyarországon, hogy bár ugyanabban a darabban játszik, mint korábban, de nemcsak a színpad és a nézőtér változott meg, de az ő szerepe is. Pedig csak felkapcsolták rá valahogy a villanyt. 1989-ben egy évnyi időre láthatóvá lett az, ami eddig láthatatlanul üzemelt. És mindenki a maga módján tette ki magát a meglepetésnek. E dokumentumregény szerzője a fordulat évének nevezett átmeneti hangsúlyeltolódást aképpen mutatja be, mint egy napot a történelemből. Amikor látszik.
Vágvölgyi  írásainak különlegessége ebben a művében is egy nagyon egyszerű tényre vezethető vissza, arra, hogy ért ahhoz, amiről beszél, hogy tájékozottsága a tárgyalt anyagban mindig meggyőző, hogy adatai megbízhatóak, hogy stílusban a könnyű látványosság helyett a pontosat kedveli, egyszóval már a választott eszköz lefegyverez, hogy figyelmünket végképp megnyerje a választott tárggyal, ami végső soron minden szövegében ugyanaz az ijesztően szánalmas alak, az, akit, ki tudja, milyen joggal, már alteregónknak mondanak: az aljasul aktuális, a múltját a jövőjében felzabáló történelmi állat, a nagy, a névtelen, a félelmetes alattvaló."
Krasznahorkai László


CS-149494

3 396 Ft‎

-15%

3 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Sorozat Nem sorozattag
Nyelv magyar
Szerző Vágvölgyi B. András
Fedél kemény
Megjelenés éve 2019
Oldalszám 236
ISBN 9789632785899
Formátum 168 x 240 x 26 mm

Moly.hu

Vágvölgyi nagyjából az első 10 oldal után eloszlatta kételyeimet, és az általában 3 fő szálon futó történetet végig lekötött. „Dániel könyve” és a titkosszolgálati részek különösen szórakoztatóak és érdekesek voltak. Ezen kívül az 1989-es napi sajtóhírek, írások sajátos, humoros és fiatalos véleményezése különösen jót tett a műnek. Emberközelibbé, laikusoknak talán megérthetőbbé teszi a rendszerváltás eseményeit, miértjeit és betekintést nyerhetünk az akkori fiatalság életébe. Nekem nagyon tetszett, ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik a történelem iránt, és humorosan, egy egészen új szemszögből kíváncsi az 1989-es évre.
Tovább olvasom

atlatszo.hu

Vágvölgyi B. András cikksorozata az 1989-es évről
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.