Katharina Vestre

Mielőtt megszülettél. 9 hónap az anyaméhben

A könyv a fogantatástól a születésig meséli el életünk történetét: az első egyszerű sejtosztódástól a kilenc hónap után bekövetkező pillanatig, amikor kifejlett gyermekként átküzdjük magunkat egy szűk nyíláson.
Kezdetben egyetlen parányi sejt voltunk, amely aztán kettéosztódott. A két sejtből négy lett. Majd nyolc. Majd tizenhat. Rövidesen feltűnnek egy emberi test körvonalai. Egy gerincoszlop. Egy szív, amely lüktetni kezd. Majd megjelenik a tüdő, a szem, a száj. És az agy. Egy sejthalmazból néhány hónap alatt varázslatos módon lélegző, enni és gondolkodni képes szervezetté alakulunk át. Hogyan lehetséges ez? A DNS-molekula felfedezése óta a biológia szédítő tempóban fejlődik, és a tudósok olyan kérdésekre is választ tudnak adni, amelyekre korábban az lehetetlennek tűnt. Honnan tudják a sejtek, hogy szívet, nem pedig kezet vagy fület kell létrehozniuk? Hogyan lehetséges, hogy az egypetéjű ikrek génjei megegyeznek, ám ujjlenyomatuk mégis különböző? És vajon mi a közös bennünk és az ecetmuslicában?
A könyvet Patat Bence fordította


CS-149632

2 546 Ft‎

-15%

2 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Sorozat Nem sorozattag
Nyelv magyar
Szerző Katharina Vestre
Fedél kartonált
Megjelenés éve 2020
Oldalszám 164
ISBN 9789632786056
Formátum 125 x 197 x 14 mm

Üveghegyentúl

Az írónő könyvében sorra veszi azt az utat, melyet bejárunk fogantatástól a születés pillanatig. Lenyűgöző példákon keresztül magyarázza el a sejtek létrejöttét, az idegek munkáját, a szervek kialakulását. Rengeteg olyan információt találhatunk a könyvben, amelyekről eddig nem is hallhatunk. Például rám az újdonság erejével hatott, hogy a magzatvíz 3 óránként megújul, de az is, hogy az emberi agy azért, hogy a szülést megkönnyítse, csak később fejlődik igazán, születésünk utáni hónapokban duplájára nő. Vestre érdekes kutatási eredményeken keresztül szemlélteti, milyen bonyolult folyamatok eredményeként jövünk létre mi emberek. Párhuzamot von más állatok és az ember kialakulása között.
Tovább olvasom

7 szoba

Könyvét olvasva egyszerűen nem is értem, hogyan lehet száraz és unalmas biológia órát tartani. Hiszen az élet végtelenül érdekes! Látszik, hogy a szerzőnek kislány kora óta szenvedélye a téma (kinek a babázás, kinek a sejtbiológia, ugye) – a lelkesedése áttapad az olvasóra, és minden bonyolult folyamatot, jelenséget a lehető legérthetőbben magyaráz el nekünk. Ennek a csajnak simán elhiszed, hogy az ecetmuslincktól származunk!
Tovább olvasom

Könyvutca

Tényleg mindenkinek olvasnia kell ezt a könyvet, mert egy fantasztikusan összeszedett, érthető, érdekes és nagyon informatív kiadvány, ami rólunk szól.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.