Marcus Rosenlund

Az időjárás és a történelem

Ahhoz, hogy meghódítsuk a világot, nem elég létrehozni a világ leghatalmasabb kereskedelmi birodalmát, vagy a világ legütőképesebb fegyveres erejét. Az időjárás erőin is felül kell kerekednünk. Ez eddig a világtörténelem egyik birodalmának sem sikerült, ezért mindannyiukat utolérte a végzet.

- Hogyan lett Amszterdam a világ egyik legfontosabb kikötővárosa egy cunami miatt?
- Miért nem tudta elfoglalni Julius Caesar Britanniát, és a mongolok Japánt?
- Hogyan tűnt el Észak-Európa Atlantisza, a Dogger-föld?
- Mi köze az indonéz Krakatau vulkán kitörésének Munch: A sikoly c. festményhez?

A könyv számtalan példát sorol a szélsőséges időjárás okozta drámai eseményekre egészen napjainkig.

E-könyv formátumban is elérhető!


CS-149760

3 396 Ft‎

-15%

3 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Nyelv magyar
Szerző Marcus Rosenlund
Fordító Patat Bence
Fedél kartonált
Megjelenés éve 2021
Oldalszám 288
ISBN 9789632786377
Formátum 135x197x20 mm

Könyvterasz

Az időjárás és a történelem számos rejtett és nyilvánvaló, ám valahogy mégsem kellőképpen tudatosult összefüggésre hívja fel a figyelmet a maga könnyed, csacsogó, finom humorral átszőtt, a jelenkorig nyúló elemzéseivel, kikutatott adalékaival.
Tovább olvasom

Könyves Magazin

Marcus Rosenlund könyve, a popkulturális utalásokban gazdag Az időjárás és a történelem számos példán keresztül mutatja meg, hogy Földünk időjárása egy olyan mátrix, amelyben egy-egy komponens megváltozása birodalmak, civilizációk és kultúrák felemelkedését vagy hanyatlását okozhatja.
Tovább olvasom

Ectopolis

Rosenlund könyve gondolatébresztő olvasmány, ami kellemesen átkapcsolja az agyunkat két szépirodalmi mű vagy akár krimi között. Egy olyan érdekes oda-visszaható viszonyrendszerben ábrázolja az ember és az időjárás kapcsolatát, amilyet korábban még nemigen tapasztalhattunk. Az időjárás és a történelem egy hasznos és értékes könyv, amiből mindannyian elraktározhatunk néhány érdekes és fontos információt.
Tovább olvasom

Magyar Hang

A könyv méltó párja Wolfgang Behringer A klíma kultúrtörténete című remek munkájának, azzal a megjegyzéssel, hogy Rosenlund történetei sokkal inkább játékosak, így akár – szülői együtt olvasással – kis iskolások számára is élvezetes olvasmány lehet.
Tovább olvasom

Magyar Hírlap

Marcus Rosenlund a korok és témák közt is ugrál, ám ez az asszociációs, az időjárásra, vulkánkitörésekre, hideg korszakokra és tengeri történetekre felfűzött gondolatmenet kifejezetten szórakoztató és olvasmányos – más szempontból pedig elgondolkodtató.
Tovább olvasom

Böszörményi-Nagy Gergely

Örömteli fejlemény, hogy Az időjárás és a történelem című remekbe szabott, személyes hangvételű egyben lebilincselő stílusban megírt kötet most magyarul is napvilágot látott.
Tovább olvasom

Kulturzaj

Marcus Rosenlundnak sikerült elérnie, hogy alig tudjak letenni egy, az időjárás és a történelem viszonyáról szóló könyvet. Hogy ez hogy lehet? Rosenlund egészen mesteri történetmesélő, a legszárazabb földrajzi-történelmi folyamatokat és tényeket is olyan élvezetesen írja le, hogy a legkevésbé sem tűnik unalmasnak.
Tovább olvasom

Qubit

Rosenlund könyve az abban bemutatott, gyakran brutális hódítások és tömeges pusztítások zord témája ellenére kifejezetten szórakoztató, olvasmányos stílusban mutatja be a fentieken túl még számos példán keresztül, hogyan alakította a világtörténelmet az időjárás és az éghajlatváltozás, jégkorszaki birodalmak bukásától a Dogger-föld („az Északi-tenger Atlantisza”) sci-fibe illő történetén keresztül egészen addig, hogy hogyan mentette meg az európai lakosságot a teljes pusztulástól a legnagyobb isteni csoda, a krumpli.
Tovább olvasom

Olvass bele

Rosenlund könnyed, közérthető stílusban magyaráz el geológiai és meteorológiai jelenségeket, s azt, hogy azok miképpen befolyásoltak egy-egy történelmi eseményt.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.