Dulai Péter

Amiért halál járt – Utolsó kivégzettek a Kádár-korszakban

Ez a kötet 19 köztörvényes bűnügyet mutat be, amelyek végső lezárásában a kötél játszotta a főszerepet. Az előzményektől a nyomozáson át a bizonyítási procedúráig olyan gyilkossági eseteket ismerhetünk meg, amelyek elkövetőire a Kádár-korszak bírái kimondták a lehető legsúlyosabb ítéletet, és ezt végre is hajtották.

A szerző, Dulai Péter újságíró. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kriminalisztika mesterszakon végzett; korábban bűnügyi referensként dolgozott a Mosonyi utcai Rend­őrmúzeumban; jelenleg PhD-hallgató a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Doktori Iskolájában.

2018 óta saját, főként a szocializmusban elkövetett emberöléseket feldolgozó Facebook-oldalt ír Élet elleni bűncselekmények címmel.

Ez a második könyve. Az első Gyilkosság a panel tetején címmel jelent meg 2021-ben, szintén a Cser Kiadónál.

E-könyv formátumban is elérhető!


4 246 Ft‎

-15%

4 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Nyelv magyar
Szerző Dulai Péter
ISBN 978-963-278-738-1
Fedél kartonált
Megjelenés éve 2023
Oldalszám 264
Formátum 165 x 235 x 16 mm

Napi Történelmi Forrás

A szerző, ahogy már említettük, igen alapos forráskutatást végzett, javára írandó a megfelelő forráskritika használata is. Első kötetéhez hasonlóan most sem ítélkezik (ez most sem lehetett egyszerű, a történeteket olvasva sokszor még az ember lába is ökölbe szorult), mind az esetekhez, mind pedig a még élő tanúkhoz/leszármazottakhoz a kellő tapintattal és érzékenységgel viszonyul. Mindezek mellett az egyes fejezetek felépítése logikus, jól követhető, stílusa olvasmányos, a felbukkanó szakkifejezéseket, jogszabályokat közérthetően ismerteti.
Tovább olvasom

Könyv-történet

Dulai Péter, az Élet elleni bűncselekmények Facebook-oldal szerkesztője a kiválóan megírt Gyilkosság a panel tetején után két évvel előrukkolt egy újabb kötettel, amely az utolsó magyarországi kivégzettek eseteit mutatja be. A folytatásoknál mindig kérdéses hogy sikerül az újabb könyv, azonban a második kötet véleményem szerint az előzőt is túlszárnyalta.
Tovább olvasom

Rockstation

Az idei könyv legnagyobb erőssége pedig az elődjéhez hasonlóan az, hogy a szerző a terjengősséget kerülve minden ügy ismertetésekor a teljességre törekedett. Az egyes fejezetek későbbi gondolatsorainak tükrében minden, a bevezetőkben leírt félmondatnak jelentősége lehet. Köztörvényes bűncselekményekről, egytől egyig az elkövetők kivégzésével végződő esetekről lévén szó, az ügyek döntő többsége nem a nyomozás, a bizonyítás nehézségei miatt vált emlékezetessé. Persze jelzésértékkel ilyen emberölés is akad a két és félszáz oldalnyira rúgó kötetben. Az ügyek javarésze Péter első kötet kapcsán használt szavaival élve most is minősített élet elleni bűncselekmény. Azaz az elkövetések módja, az alkalmanként rendkívül alacsonyan iskolázott és szocializált elkövetők személye az, melyek miatt a történetek emlékezetessé váltak.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.