Jens Bjørneboe

Semmelweis

Több mint ötven évvel a norvég kiadás után végre magyarul is olvasható a norvég irodalom különce, Jens Bjørneboe tekintélyellenes színműve, a Semmelweis. A mind a mai napig aktuális színdarab egyrészt a világhírű magyar orvosnak állít emléket, ugyanakkor – mint Bjørneboe szinte minden írása – a hatalmaskodók, az elnyomók és a tekintélyelvűség ellen, a szabadságért emel szót. Semmelweis történetéhez hasonlóan a színdarab sem nélkülözi a tragikus vonásokat, megjelennek benne Bjørneboe fő fegyverei: a komédia, a szatíra és a felszabadító humor is.


Patat Bence fordításához Domsa Zsófia írt a szerző hátterét és a színmű jelentőségét megvilágító utószót.

E-könyv formátumban is elérhető!


3 396 Ft‎

-15%

3 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Nyelv magyar
Szerző Jens Bjørneboe
Fordító Patat Bence
Fedél kartonált
Megjelenés éve 2022
Oldalszám 224
ISBN 9789632786926
Formátum 125 x 197 x 11 mm

Könyves Magazin

Tekintélyellenes színművet írt a norvég irodalom kiemelkedő tehetsége, Jens Bjørneboe az anyák megmentőjeként tisztelt Semmelweis Ignácról. Ám Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. Bjørneboe helyenként didaktikusan állítja párhuzamba az 1968-as és 1848-as lázadásokat a magyar orvos tudományos forradalmával, majd bukásával, ám hibái ellenére a Semmelweis pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.
Tovább olvasom

Népszava

Bjørneboe színműve a leghatásosabb, mindenki számára közérthető módon érzékelteti az emberi természet mindenkori, faékegyszerű mozgatórugóit, mellyel szemben a lázadás is szükségszerű, ahogy elbukása is. S amelynek része, hogy a hatalmi rendszer integrálja, adoptálja (vagy akár maga szítja ellenőrzött módon) ezt a zendülést.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.