Berta Ádám

Magamat rajzolom középre

A Magamat rajzolom középre központi figurája, Alapi Gergely nem író. Mégis az íróasztalnál találja magát, rajzol, rendezget, lassanként rábírja magát, hogy szembenézzen az emlékeivel. Hét évig tart a múlt átdolgozása, végigkíséri Alapi fiatal felnőttkorát — miközben a többi történetszálon utazás közben látjuk, és visszatérünk a gyerekkorba, Szegedre, az 1980-as évekbe. Milyenek voltak a felnőttek, akik Gergelyt nevelték? Mit akartak, mit csináltak és mit mondtak? Az elején Gergely se tudja, de aztán kertészkedés közben apránként minden kiderül.

E-könyv formátumban is elérhető!


3 311 Ft‎

-15%

3 895 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Nyelv magyar
Szerző Berta Ádám
Fedél kemény
Megjelenés éve 2021
Oldalszám 204
ISBN 9789632786568
Formátum 125 x 197 x 22 mm
Borító Gerhes Gábor

Gabó olvas

A regény töredékes múltidéző nosztalgiája az olvasóban is emlékeket, régi szerelmeket, hangulatokat idéz fel. Kis lelki utazás önmagunkba ez a történet. Hiszen a múltunkból épül fel a jelenünk, a gyermekkor fontossága adja az alapokat. ... Realisztikus, érzékeny valóság, ami érdekes látásmóddal megírt, őszinte próza.
Tovább olvasom

Kortárs Online

Az általános iskolás Gergelyke az érthetetlenül viselkedő szülőknek megfelelni akaró gyerekek szorongásával és készségességével igyekszik túlélni a hétköznapokat, miközben a laza elbeszélő – a 2010-ben író Talp hangja – minden momentumot megragad, hogy sztorit kerekítsen az otthoni, iskolai vagy nyaraláshoz köthető élményekből. […] A történteket csak lassan rakjuk össze, hiszen szinte cseppenként adagolja őket a mozaikokból álló narratíva. A tét nélküli anekdotázás és a diszfunkcionális család traumája körkörösen kapcsolódik egymásba. A sztoriknak és frappánsságoknak köszönhetően a Magamat rajzolom középre nem válik nyomasztóvá, a szöveg a könnyedség és a komolyság határán szeretne egyensúlyozni, ami sikerül is neki.
Tovább olvasom

Kultúra.hu

Amitől a Magamat rajzolom középre igazán szerethető olvasmány, az a tiszta, reflektálatlan gyermeki beszédmód, ennek erőteljes humora, valamint a szuggesztív nyelvi tisztaság, az élőbeszéd hitelessége.
Tovább olvasom

Könyvterasz

Lehetne egy újabb regény a nyolcvanas évekről, nosztalgiázós, sírva-mulatós, de Berta Ádám műve nem áll be a sorba. Az emlékeken átüt egy szegedi értelmiségi család széthullása, amely a legvidámabb történetforgácsokat is átitatja, és más hangsúlyt ad mindennek. Szabálytalan és olvasmányos, torokszorító és ironikus.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.