Gazda Albert

Leningrád

Ez a könyv az útra kelésről szól. A bizonytalankodásról és a bátorságról. A határokról és arról, hogy fütyülni kell a határokra. Ez a gyerek- és a kamaszkor könyve. Álmok és ábrándok, örömök és fájdalmak fogalmazódnak meg fejezeteiben. Focicsapatokról, filmcsillagokról, dalokról, kockás füzetek teleírásáról, a világ belakásáról mesél történeteket. Kivagyiságról és kíváncsiságról. Regényhősökről és csirkefogókról. A helyről, amit otthonnak hívhatunk.
Ez a könyv kacagtató és melankolikus. Morgolódó és derűs. Olyan, mint a zene, ami Göczey Zsuzsa műsoraiban szólt valamikor: sűrű, gazdag, okos, érzelmekkel teli.
Ez a könyv a nekifutásról szóló ballada. Vonatok, városok, buszok, vizek, hó, eső és napsütés könyve ez. Hegycsúcsoké, csodáké, ablakoké. Egy kárpátaljai kisvárosé, a hetvenes és a nyolcvanas éveké.
Ez a könyv egy fiúról szól, a szülőkről, az iskoláról. A barátságról és az elválásról. Nevetésről és pofonokról. Egy birodalomról és az országról, ami hiába van közel, mégis nagyon messze van. A Lenin utcáról, ami nem lehet rövid. Megtudjuk belőle, hogy a ribizlibor és a Rodopi cigaretta az élet kellékei. Ez a könyv az életről szól ugyanis. Az elsőről, ami a jövő kezdete előtt történik velünk, és ami a magára ismerés kalandját ígéri mindenkinek.

Vass Norbert


CS-149833

3 396 Ft‎

-15%

3 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Nyelv magyar
Szerző Gazda Albert
Fedél kemény
Megjelenés éve 2021
Oldalszám 320
ISBN 9789632786414
Formátum 120 x 180 x 25 mm
Illusztráció P. Szathmáry István

Könyvterasz

Gazda Albert új könyve nyomán viszont most lehetnek fogalmaink arról, milyen volt magyarnak lenni a testvéri népek internacionalista olvasztótégelyeként számontartott Szovjetunióban.
Tovább olvasom

Kárpátalja

Ez a könyv egy olyan világot ír le, amely már rég nem létezik. Arról a generációról szól ez a könyv, amely egy hanyatló birodalomba született bele, és amikor eljött az idő, döntenie kellett, hogy szabadulva a diktatúra, majd a posztszovjet valóság kötelékeitől nekivág a világnak, vagy megkockáztatja, hogy marad. A főhős történetesen Leningrádban (vagy Moszkvában?) eszmélt rá, hogy létezhetnek helyek széles e világon, ahol érdemes élni, ahol szabad lehet.
Tovább olvasom

Magyar Hang

Gazda Albert regénye, mint minden ilyen típusú kötet: különleges. A mikrotörténelem, vagy ahogy még szokás nevezni: a történelem alulnézetből mindig izgalmas, ha a szerző jó érzékkel helyezi nagyobb kontextusba a személyest és fordítva: ha a személyes megmerül a korszak(ok)ban, és mint lakmuszpapír megmutatja, hogy miként hatott a kor. Ilyen értelemben a Leningrád nem alulnézetből, hanem felül- és oldalnézetből is beszél a történelemről azzal, amiért és ahogy visszanéz a múltra. Ha kell, tisztázó szigorúsággal, ezzel együtt gyermeki ragaszkodással, ezért is lett a regény egy ember története mellett nem mellékesen egy város, egy országrész és egy korszak regénye is. Ebben a tekintetben nem kisebb írói teljesítmény mellé lehet helyezni a Leningrádot, mint például a szintén nem olyan rég megjelent Bereményi Géza Magyar Copperfieldje, vagy Kukorelly Endre TündérVölgye.
Tovább olvasom

444

A Leningrád olvasmányos stílusa és egyszerű szerkezete ellenére nagyon összetett, és minden óvatossága és intimitástól szemérmesen tartózkodó tartalma ellenére is érzelmekkel teli mű. És még meg is lehet érteni belőle a félmúlt nemzeti történelmének egy eddig alig dokumentált darabját.
Tovább olvasom

Olvasóterem

Első látásra naplónak, emlékiratnak tűnhet, de jóval több ennél. Szociográfia, ifjúsági regény, de legfőképpen olyan szépirodalom, amely alapvetően azon olvasóknak mond a legtöbbet, akik határon túli magyarként ébredtek ifjonti majd felnőtti öntudatra a keleti blokk országaiban.
Tovább olvasom

azonnali

A Leningrád nem egy nagy lázadás története. Komótos útkeresés vonul végig a regényen, ami a lehető legegyszerűbb és legőszintébb, mégis gazdag és kellemes prózai eszközökkel vezényel minket végig másfél évtized történetén, aprólékosan, de érdekesen bemutatva ezt a miliőt.
Tovább olvasom

Helikon

Az első életünk (ez a könyv alcíme) megidézése nem nélkülözi a fanyar humort, az emlékképeket pedig átszövi egyfajta finom nosztalgia, amely azonban korántsem a korabeli társadalmi viszonyoknak szól, pusztán annak a bizonyosságnak, hogy bármilyen közegben és rendszerben történt meg velünk a gyermek- és kamaszkorunk, az visszavonhatatlanul a miénk.
Tovább olvasom

Érd Most

A Leningrád egy boldog könyv, mert még a konfliktus is hiányzik belőle, és mégsem fullad unalomba. Ez igazi írói bravúr.
Tovább olvasom

Libri Magazin

Kárpátalját beragyogja a nap a szövegben, a fényében pedig észrevehetjük azokat az apró részleteket is, amelyeket már félhomályban is elvétenénk. Gazda Albert a naivitásból úgy formál finom iróniát, és mutatja be azon keresztül a gyermek- és fiatalkorának helyszíneit, hogy az ábrázolás sem a gyermeki őszinteséget, sem a visszatekintő felnőtt humorát nem hangsúlyozza túl.
Tovább olvasom

Alföld

A Leningrád felnövésregény, ha film volna, előzményfilmnek is mondhatnánk, felkészülésregény, amiben anélkül sorakoznak az epizódok, hogy a megtörténés idejében bárki kimondaná, hogy merre, mik felé tart egy ember, az elbeszélő élete. Csak zajlik, épül: elmúló és érkező időszakokból, megismert és megismerni vágyott helyekből, elérhető (aztán elveszíthető) és elérhetetlen emberekből.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.