Gazda Albert, Horváth Viktor, Huncík Péter, Makai József, Tóth Tibor

Katonakönyv

Öt ember - öt hadsereg a béketáborban
Gazda Albert a szovjet, Tóth Tibor a román, Huncík Péter a csehszlovák, Horváth Viktor a magyar, Makai József a jugoszláv néphadseregben szolgálta le katonaidejét a nyolcvanas években.
Az öt, írással is foglalkozó, középkorúnak számító férfi vállalta, hogy évtizedes távlatból felidézi, milyen volt a pártállami fegyveres erők katonáinak lenni. Magyarul. Szándékaik szerint messze túllépve az anekdoták világán.

E-könyv formátumban is elérhető!


CS-149454

3 396 Ft‎

-15%

3 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Sorozat Nem sorozattag
Nyelv magyar
Szerző Gazda Albert, Horváth Viktor, Huncík Péter, Makai József, Tóth Tibor
Fedél kartonált
Megjelenés éve 2019
Oldalszám 280
ISBN 9789632785776
Formátum 135 x 197 x 23 mm

444.hu

Azért izgalmas ez a kötet, mert érdekesen keveredik benne a történelmi - politikai háttér és a sztorizgatások, illetve a nagyon személyes érzések óvatos távolsággal taglalt idézése.
Tovább olvasom

Szépirodalmi Figyelő

A hadseregben kötött barátságok, az ott szerzett tapasztalatok fontosak, de nem többek a minden csésze nosztalgia alján ott fénylő, leragadt cukornál, az ifjúságnál. Amiből a katonáskodás hosszú és fontos napokat vett el és cserébe keveset tett hozzá – ha tett hozzá egyáltalán. A Katonakönyv viszont messze nem felesleges olvasmány. A Cser Kiadó mind az ötlet, mind a megvalósítás terén jót alkotott, a kötet könyvtárgyként is megállja ugyanis a helyét.
Tovább olvasom

Könyvkultúra

Messzemenően hiánypótlónak számít a Katonakönyv című kiadvány
Tovább olvasom

Index.hu

Hogy a szocialista béketáborban mennyire másféleképpen működtek – és mégis mennyire azonos logika alapján – a néphadseregek, annak nagyon tanulságos lenyomata ez a könyv. Az olvasó szerencséjére az öt szerző nagyon más-más szempontokat ragadott meg a saját katonaságából, és nagyon más-más írói eszközökkel dolgozta fel az egyenruhás hónapokat, éveket. Miközben vezérfonalként térnek vissza az eltérő országok eltérő hadseregeinek uniformizált gyakorlatai és jelenségei, a kopaszok szívatásai, a tisztesek indokolatlan keménykedései – például a stokikon, szekrényekben elhelyezett cuccok szétszórása –, a sok ponton tetten érhető kontraszelekció, az egész rendszer hazugsága és abból fakadó értelmetlensége, kilátástalansága, más és más szemüvegeken más és más látszódik egyes hadseregekből és országokból.
Tovább olvasom

Könyvutca blog

Mind az öt történet egy igazi kordokumentum, saját személyes élményekkel, helyenként humorral átszőve. Nem volt mindenkinek egyformán élvezetes a stílusa, volt amelyik döcögősebb és volt amelyik modorosabb volt, de azért alapvetően szerettem olvasni mindenki írását. A könyv borítója, külső megjelenése kifejezetten tetszik, nagyon jó stílusú, öröm kézbe venni.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.