Nincs termék
A juhtenyésztés a nomád állattartástól az iparszerű tartástechnológiai elemek megjelenéséig fejlődött. Az évi egy utódtól, akár évenként 5-6 bárány szintre jutottunk. Néhány liter tej laktációs termeléstől, ezer litert meghaladó produktumot is elérnek egyes egyedek és tenyészetek. A vedlő szőrt előállító juhoktól a szuperfinom gyapjút előállító állatokig állítottak termelésbe fajtákat. Az egyhasznú juhoktól eljutottunk a többes hasznosítású genotípusokhoz, majd újra megjelentek a célnak megfelelő, nagy teljesítményű, speciális hasznosítású állatok, a fejlődés továbbra is töretlen kell maradjon.
A termelési környezet sokszor változott az igényekhez, termelési szintekhez igazodva, de még ma is a juh tud – legelési sajátosságaival – a legtöbbet tenni a környezet megóvásáért, a rendezett környezetért.
Azon tulajdonságai, amelyekért elsősorban érdemes a juhtartással foglalkozni, a következők:
– nem táplálékkonkurense az embernek, takarmányai más állatfajjal nem hasznosíthatók,
– jó minőséget elváró, speciális, igényes piacra termel,
– kellő számban vannak olyan fogyasztói, akik fizetőképes keresletet tartanak fenn a piacokon,
– az ágazatban a nagy versenyképességi lemaradás miatt óriási tartalékaink vannak a fejlődésben,
l– akosságmegtartó, terület-karbantartó feladatot lát el,
– a környezet minőségét javító szerepe meghatározó jelentőségű,
– gyapja más állatfajéval – minőségi, és mennyiségi okokból – nem helyettesíthető.
CS-145779
Siessen! Már csak néhány darab maradt!
Elérhetőség dátuma:
Juhtenyésztés
Címzett :
* Szükséges mezők
vagy Mégsem
Kiadó | Mezőgazda Kiadó |
Sorozat | Nem sorozattag |
Nyelv | magyar |
Szerző | Jávor András |
Megjelenés dátuma | 2014 |
Oldalszám | 221 |
ISBN | 9789632865584 |