Milo van Bokkum

Határok – Miért ott, miért úgy? (A világ legfurcsább országhatárainak történetei)

A Határok különösebbnél különösebb példákon keresztül vizsgálja, illetve mutatja be, mitől olyan izgalmas az országokat elválasztó vonalak kérdése. Hogyan keletkeztek az enklávék és exklávék? Melyik az a Magyarország határától csak néhány kilométerre fekvő, vitatott státuszú senkiföldje, ahol egy európa-parlamenti képviselő önálló, papíron ma is létező államot alapított? Hogyan keletkeztek a gyarmati időkben vonalzóval meghúzott határok miatt a legfurcsább alakú országok? Hány olyan ország létezik, amely egy másik országon belül fekszik? Melyik az az állam Dél-Amerikában, amelynek ma sincsenek konkrét határai, és miért? És vannak-e olyan részei a Földnek, amelyekre egyetlen ország sem tart igényt?

A határok megmozgatják fantáziánkat, és erősen hatnak a gondolkodásunkra. Kora gyermekkorunktól kezdve tanulunk arról, hogyan osztják fel a világot, és néha órákat várakozunk, hogy átkelhessünk rajtuk. Az ember a világ minden részén elhatárolja országát a szomszédoktól, és ez a globalizáció korszakában sem változik. Milo van Bokkum alaposan szemügyre vette ezt a bennünket másoktól elválasztó vonalat és annak létrejöttét. A határok egyrészt kilométermilliók alkotta identitást teremtenek, másrészt izgalmasabbnál izgalmasabb történetek forrásait jelentik. A könyvet csodálatos térképek sokasága teszi még szemléletesebbé.

A szerző
Milo van Bokkum (1994) az NRC Handelsblad című holland napilap gazdasági rovatának szerkesztője. Tanulmányait az utrechti University College-ban és Szentpéterváron az Állami Egyetemen végezte. A mesterfokozatot az Amszterdami Egyetem újságírás és média szakán szerezte meg. Pályáját a The Financial Timesnál kezdte, ahol kutatómunkát végzett és fordított. Első írásai a Tirade című folyóiratban jelentek meg.

Fotó kredit: ©Annaleen Louwes


4 246 Ft‎

-15%

4 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Nyelv magyar
Szerző Milo van Bokkum
Fordító Bérczes Tibor
ISBN 978-963-278-735-0
Fedél kartonált
Megjelenés éve 2023
Oldalszám 220
Formátum 150 x 230 x 13 mm
Illusztráció színes képekkel, térképekkel illusztrált

F21

A huszonnyolc éves holland újságíró, Milo van Bokkum első, magyarul idén ősszel a Cser Kiadó gondozásában megjelent könyvében, a Határok – Miért ott, miért így? (A világ legfurcsább országhatárainak történetei) könyörtelen, ugyanakkor végtelenül szórakoztató precizitással járja körbe a világ fel- és a különböző térségek kettéosztásával kapcsolatos problémákat, narratívákat, jövőre vonatkozó következtetéseket.
Tovább olvasom

ekultura.hu

A Határok összességében egy viszonylag könnyed, érdekességeket felvonultató ismeretterjesztő könyv, ami közben messzire vezető, strukturális kérdéseket is feszeget. Izgalmas olvasmány lehet mindenkinek, aki érdeklődik a földrajz és történelem iránt!
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.