Deirdre Mask

Címek könyve

Áruld el, hol laksz, megmondom, ki vagy!

Hogyan találtak el úti céljukhoz az ókori rómaiak? Miért próbálták meg tömegesen eltüntetni a frissen kifestett házszámokat Mária Terézia idején a Habsburg Birodalom polgárai? Hogyan kísértenek a nácik a mai napig Németország közterein, és mi a közös az USA számos Martin Luther King Jr. utcájának sorsában? Hogyan tájékozódnak Japánban, ahol az utcák többségének a mai napig nincs se neve, se száma?

A mindennapokban a világ legtermészetesebb dolgának vesszük, hogy van lakcímünk, pedig ez egyáltalán nem volt mindig így. Sőt, rengeteg helyen most sincs így. Hogyan élnek enélkül milliók a harmadik világ nyomornegyedeiben, és mi a helyzet a nagyvárosok hajléktalanjaival? Mi a címek története, és hogyan szövi át életünket utcáink, tereink elnevezése? Deirdre Mask lenyűgözően izgalmas könyvében mindenre fény derül.

 

Deirdre Mask summa cum laude végzett a Harvardon, majd egy oxfordi kitérő után visszatért alma matere jogi karára, ahol a Harvard Law Review szerkesztője lett. A National University of Ireland egyetemen írói mesterdiplomát szerzett. Cikkei a The New York Times, a The Atlantic és The Guardian lapjain is megjelentek. Az eredetileg Észak-Karolinából származó írónő a Harvard és a London School of Economics tanára is volt. Jelenleg Londonban él férjével és lányaival.

E-könyv formátumban is elérhető!


3 396 Ft‎

-15%

3 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Nyelv magyar
Szerző Deirdre Mask
Fordító Beke Ádám
Fedél kartonált
Megjelenés éve 2022
Oldalszám 220
ISBN 9789632786759
Formátum 165 x 235 x 18 mm
Borító Szabó Imola Julianna

Könyvterasz

Deirdre Mask több szempontból (történelem, politika, bőrszín és egszisztencia), valamint a különféle tudományok, például az orvoslás és a neurológia oldaláról is megvizsgálja a lakcímek kérdését ebben a rendkívül olvasmányos (Beke Ádám fordítása), történetközpontú és riportszerű könyvben. Elolvasása után egész más szemmel olvassuk majd az utcaneveket.
Tovább olvasom

ekultura

Kezdeti kétségeim után végül elképesztően érdekesnek és elgondolkodtatónak találtam ezt az alig 220 oldalas könyvet – merem ajánlani mindenkinek, aki szeret egy kicsit új szemmel nézni megszokott dolgokra!
Tovább olvasom

Könyvutca

A lakcímek meglétének és jelentésének hatása sokkal fontosabb, mint azt az emberek gondolják. Ezt a nem túl hétköznapi témát érdekfeszítően és olvasmányosan tálalta a szerző, megszámlálhatatlan sok és izgalmas tudnivalóval.
Tovább olvasom

Népszava

A szerző által Japántól Dél-Afrikáig, Mária Teréziától a náci Németországig, az amerikai feketék mozgalmától a középkori Londonon­ keresztül a dél-koreai globális nemzeti hagyományokig felgöngyölített utcanévtábla- és lakcímtörténet nemcsak a térérzékelésünk és a házhoz rendelési szokásainkat térképezi fel, hanem a hatalmi stratégiákban, egészségügyi problémamegoldásban, etnikai identitásban (megbélyegzésben) játszott komoly szerepét is.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.