Meredith Tax

Magányos háború - Kurd nők az Iszlám Állam ellen

A Magányos háború a rozsavai kurd nők drámai történetét meséli el. Az Iszlám Állam sokáig legyőzhetetlennek tűnt, de a háború sújtotta Szíria északi részén a kurd közösség jelentős győzelmet aratott felette, a női milíciák pedig különösen fontos szerepet játszottak az Irakban ostromolt civilek tízezreinek megmentésében.

Kik ezek a rozsavai forradalmár nők, és milyen tanulságokat hordoz a történetük? Miben különböznek az iraki kurdoktól, hogyan harcolnak az Iszlám Állam ellen, és hogyan viszonyul mindehhez Törökország? A szerző a kurd feminista gerillák egy csoportjának életét nyomon követve megpróbál választ adni ezekre a kérdésekre.

A könyv magyar kiadásához a megrázó események helyszínét szintén megjárt Jászberényi Sándor írt előszót.

MEREDITH TAX (1942 - ) író és politikai aktivista, New Yorkban él. A szólásszabadságért küzdő Women’s WORLD nevű szervezet alapítója. Az Amerikai PEN Női Bizottságának és a Nemzetközi PEN Női Írók Bizottságának társalapítója. Jelenleg a Centre for Secular Space (Világi Tér Központja) nemzetközi igazgatósági elnöke. A nonprofit szervezet küldetése a világi hangok felerősítése, a fundamentalizmus elítélése és az egyetemes emberi jogok védelme.

E-könyv formátumban is elérhető!


CS-149843

3 396 Ft‎

-15%

3 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Nyelv magyar
Szerző Meredith Tax
Fedél kartonált
Megjelenés éve 2021
Oldalszám 348
ISBN 9789632786353
Formátum 165 x 235 x 30 mm

Könyvterasz

A Magányos háború igen elgondolkodtató és szemléletformáló könyv. A rozsavai kurd nők harca a megszállók ellen, illetve kiállásuk az emberi jogokért és a nemi egyenlőségért megérinti az olvasót, még ha földrajzilag messze is zajlik a történetük. Tax munkája arra is rámutat, hogy a világ többi nemzetének katonai és/vagy diplomáciai állásfoglalása hogyan befolyásolja többek között az ő életüket is. Innen nézve pedig már nem is vagyunk annyira távol egymástól.
Tovább olvasom

Olvass bele

A Magányos háború főként nem egyéni sorsokat vizsgál: precíz történelmi elemzés a régió történelméről, politikájáról, hatalmi viszonyairól. Beszél a régiónak az Oszmán Birodalom felbomlása utáni újrafelosztásáról, a közelmúlt és a jelen politikai-hatalmi játszmáiról. Vagyis mindarról, ami értelmezhetővé teszi számunkra a jelen híreit.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.