Magyar Zoltán, Németh Gyula, P. Szathmáry István

Bestiarium Hungaricum - Csodás lények és teremtmények a magyar néphagyományban

Csodaszarvas, turul, bányarém, markoláb, garabonciás vagy prikulics. Ikonikus alakok a magyar mese- és mondavilágból vagy azokból a rémtörténetekből, amelyekkel dédszüleink ijesztgették a rosszalkodó gyerekeket.
Ezeket a lényeket gyűjti össze a Bestiarium Hungaricum, amely első ízben kísérli meg áttekinteni a magyar népi kultúra vonatkozó hagyományait, bemutatva annak legjellemzőbb szegmenseit. Az album 31 fejezete megannyi külön világ, sajátos, hiedelmekkel átszőtt népköltészeti univerzum.
A magyar hiedelemvilág lényeit Németh Gyula színes grafikái, P. Szathmáry István fekete-fehér linómetszetei és Magyar Zoltán néprajzi és kultúrtörténeti leírásai jelenítik meg. A Bestiarium Hungaricum e két kulturális közelítés: kép és szöveg szimbiózisa által válik igazán különlegessé.


6 796 Ft‎

-15%

7 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Nyelv magyar
Szerző Magyar Zoltán, Németh Gyula, P. Szathmáry István
ISBN 9789632787329
Fedél kemény
Megjelenés éve 2023
Oldalszám 252
Formátum 169 x 239 x 22 mm
Illusztráció színes és fekete-fehér illusztrációkkal

HVG. HU

Olyan ez a könyv, amiből ha egy betűt sem olvasnánk el, akkor is nehezen tudnánk betelni vele, annyira jól néz ki, de mindenkinek melegen ajánljuk, hogy ne csak lapozzon, olvasson is bele, megéri. 
Tovább olvasom

24.hu

Az ősszel megjelent Bestiarium Hungaricum hiánypótló, mert hasonló, összefoglaló munka a magyarországi, képzelet szülte lényekről mindeddig nem született. És rendhagyó, mert valójában egy album és egy könyv keveréke, ahol kétféle képi megjelenítés és kétféle szöveg mutat be minden egyes teremtményt. A lények először két, egymástól igen különböző megközelítésben, Németh Gyula színes grafikáin és P. Szathmáry István fekete-fehér linómetszetein lépnek elénk, majd Magyar Zoltán néprajzkutató leírásaival bemutatkoznak, végül rövid mesék és hiedelemszövegek közreműködésével elhelyezkednek saját korukban és közegükben.
Tovább olvasom

Cinegore.net

A Cser Kiadó hiánypótló kötetében első ízben próbálja meg áttekinteni a magyar népi kultúra vonatkozó hagyományait, bemutatva annak legjellemzőbb szegmenseit. Ebben a misztikus képességű embereket, csodás állati lényeket, és a népmesékből ismerős alakokat felvonultató enciklopédikus igénnyel készített gyűjteményben az illusztrációk mellett szakirodalmi ajánlásokat is találunk a további egyéni kutatásainkhoz.
Tovább olvasom

4BRO.HU

A bestiárium beindítja a fantáziát, eleve régen is ezért állították össze. Szórakozunk, rémüldözünk, de közben tanulunk is magunkról, őseinkről, a régi korokról. Bestiarium Hungaricum esetében egy hiánypótló kiadványról van szó; a bőségesen el van látva forrásokkal és meseidézetekkel. Az irodalomjegyzékek pedig arról tanúskodnak, hogy a háttérben komoly előkészítés és kutatómunka folyt. A kiadvány legfőbb erénye olvasói szempontból az, hogy a részletgazdagsága ellenére is képes megőrizni olvasmányos jellegét.
Tovább olvasom

RockStation

A könyv a teljességre törekszik, nem csupán az egyes alakokat igyekszik egy kötetbe gyűjteni, hanem célja a karakterek különféle arculatait is bemutatni. Utóbbira az egyik legjobb példa az Ördög alakja, mely a hazai népnyelvben korántsem egyenlő a karakter bibliai formájával. A tematika jegyében a kötet négy részre lett bontva, kezdve a sort a mitikus állatokkal, folytatva a mitikus lények, majd az átváltozó lények kategorizálásával, végül pedig a mágikus erejű emberek kerülnek sorra.
Tovább olvasom

Maszol.ro

A Bestiarium Hungaricum egy olyan gyűjtemény, amelyet mindenképp érdemes fellapozni. Esetében a művészi igényű illusztrációk remekül kiegészítik a tudományos igényű leírásokat és a magyar népi monda- és hiedelemvilágból kiemelt rövid szövegeket. Ajánlott olvasnivaló kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hisz az albumszerű nyomdai kivitelezés és a magukkal ragadó képek a gyerekek érdeklődését is felkelti.
Tovább olvasom

Mandiner

A Bestarium Hungaricum nem más, mint a magyar néphagyományban élő különféle csodás lények és teremtmények gyűjteménye – azonban nem csupán önmagában a téma miatt érdekes, hanem amiatt is, ahogyan a szerzők feldolgozták.
Tovább olvasom

Demokrata

Jó érzékkel összeállított alkotógárdája, igényes kiállítása, hiánypótló jellege mellett a Bestiarium Hungaricum legnagyobb erőssége, hogy újra és újra kézbe lehet venni, és ilyenkor az olvasó felfigyelhet néhány olyan részletre vagy érdekességre, amelyek fölött korábban elsiklott.
Tovább olvasom

Magyar Nemzet

A nemrégiben megjelent kiadvány régi hiányosságot pótol, amellyel a szerzők középkori műfaji hagyományt, a bestiariumok titokzatos világát idézik meg.... A Bestiarium Hungaricum a magyarországi szörnyeket és a mitologikus állatokat nemcsak felsorolja, hanem tehetséges képzőművészek munkái révén be is mutatja. A modern illusztrációk ráiirányítják a XXI. századi olvasók figyelmét eleik műveltségére és hagyományaira.
Tovább olvasom

InStyle Men

A színes képek mellett szigorúak, középkori borzongást idézőek P. Szathmáry rajzai. Én eddig csak Lackfi János könyveiből ismertem a munkáit, de itt teljesen más arcát mutatja meg. Érdekes párhuzam, hogy minden témához két különböző, ám mégis egymásra utaló illusztrációt kap az olvasó – zseniális szerkesztés és briliáns ötlet, hogy a szokásos betűtenger helyett gyakorlatilag egyharmad arányban képeskönyvvé változott a Bestiarium.
Tovább olvasom

Roboraptor

A kötet egyszerre ismeretterjesztő, és tudományos igényessége mellett is olvasmányos. A beemelt mese és hiedelemszöveg-részletek szerves részét képezik a mondanivalónak, az illusztrációk pedig a hangulat megteremtése mellett önmagukban is értékelhető alkotások. Mindenkinek ajánlott, aki szeretne a magyar folklórral foglalkozni, ezzel kapcsolatban szeret olvasni, írni. De még a szerepjátékos mesélőknek is jó kiegészítő lehet. A magyar bestiárium nem csupán hiánypótló kiadvány, de óriási űrt tölt be folklorisztika és popkult irodalom között.
Tovább olvasom

Olvass bele

Talán itt kellene kezdeni a néprajz vagy a kultúrtörténet oktatását. A fennköltség minden álpátosza nélkül, izgalmasan, érdekesen, a gyermeki fantáziát megmozgatóan. Hogy mi mindenben hittek eleink, s hogy a mesék, mondák miféle csodákat örökítenek tovább. Arról nem is beszélve, hogy milyen ősidőktől fogva létező félelmeket és tudásokat, amelyek alapjait a világ szinte valamennyi részén így-úgy megtaláljuk.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.