Bart D. Ehrman

A kereszténység diadala

Hogyan térítette meg egy apró, betiltott szekta az egész világot?

A történelem legnagyobb alulról szerveződő mozgalma…
Sehol sem volt megírva, hogy a kereszténység lesz a Nyugat uralkodó vallása. Ugyanilyen könnyen megtörténhetett volna, hogy csupán apró judaista szektaként vonul be a történelemkönyvekbe. Ehhez képest a keresztény egyház, amelynek kezdetben alig néhány tucat, kétkezi munkát végző követője volt csupán, közel négyszáz év alatt harmincmillió hívőre tett szert, és Róma hivatalos vallásává vált. Mi lehetett a siker kulcsa?
A kereszténység diadalában Bart D. Ehrman professzor részletes kutatómunkával tárja fel nekünk a kereszténység korai történelmét rendkívül olvasmányos és elgondolkodtató formában. A több New York Times-bestsellerrel büszkélkedő szerző számos karizmatikus főszereplőn keresztül mutatja be, hogyan vezetett a briliáns stratégia és az ellenállhatatlan üzenet a hívek fokozatos áttéréséhez. Ehrman érvelése ellentmond annak, amit eddig gondoltunk a világtörténelem legfontosabb kulturális paradigmaváltásáról - amely forradalmasította a képzőművészetet, a zenét, az irodalmat, a filozófiát, az etikát, a közgazdaságot és a jogot.

A tartalomból
A vég kezdete: Constantinus áttérése
Vissza a kezdetekhez: Pál megtérése és missziója
A római pogány vallások
A kereszténység sikerének okai
A csoda mint a meggyőzés eszköze
Az egyház növekedése
Keresztények össztűz alatt: üldözés, vértanúság és önvédelem
Az első keresztény császár
Térítés és kényszerítés: A keresztény birodalom hajnala

E-könyv formátumban is elérhető!


CS-149408

4 246 Ft‎

-15%

4 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Sorozat Nem sorozattag
Nyelv magyar
Szerző Bart D. Ehrman
Fedél kemény
Megjelenés éve 2019
Oldalszám 328
ISBN 9789632785554
Formátum 169 x 239 x 34 mm

Manzárd Café

A több New York Times-bestsellerrel büszkélkedő szerző számos karizmatikus főszereplőn keresztül mutatja be, hogyan vezetett a briliáns stratégia és az ellenállhatatlan üzenet a hívek fokozatos áttéréséhez. Ehrman érvelése ellentmond annak, amit eddig gondoltunk a világtörténelem legfontosabb kulturális paradigmaváltásáról - amely forradalmasította a képzőművészetet, a zenét, az irodalmat, a filozófiát, az etikát, a közgazdaságot és a jogot. Bár a cím alapján következtethetnénk arra, hogy a szerző győzedelmes hangvétellel dicsőíti a kereszténység sikerét, végig objektív tud maradni. Nem ünnepli a kereszténység felemelkedését, és nem állítja, hogy magától értetődő lenne annak felsőbbrendűsége, sem azt, hogy ez a dominancia olyan nagyszerű folyamat és fejlemény eredménye lett volna, de azt sem mondja, hogy rossz, hogy így alakult. Történészként végig távol marad az értékítélettől, és ez nagyon jó hatással van a könyvre és az olvasóra egyaránt.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.