ŠVEJK 100. Egy derék katona kalandjai a világháború után

Száz évvel ezelőtt jelent meg Jaroslav Hašek korszakos és kultikus regénye, a Švejk. A HÉVÍZ folyóirat ezúttal arra kért fel tíz magyar írót, hogy meséljék tovább a derék katona történetét. Milyen kalandok érték az eltelt évtizedek folyamán az örök Švejket? Feltűnik önjelölt festőként, kriminálpszichológusként, kutyacsempészként, szilveszteri buliban Szegeden, a moszkvai Vörös téren, a Moszkva téri mozgólépcsőn, Horthy Miklós, Micimackó, az Illés zenekar és Slobodan Miloševic´közvetlen közelében. Hátországban és frontvonalban, határokon túl és a határsávban. A tíz epizódból végül egy sajátos 20-21. századi ká-európai freskó áll össze, amely akár a prágai Kehely kocsma mennyezetéről is visszanézhetne az Olvasóra. Švejk idegenvezet és mennybe menetel, keresztül-kasul az évszázadon.

A kötet szerzői: Bánki Éva, Bencsik Orsolya, Benedek Szabolcs, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Solymosi Bálint, Száz Pál, Szeifert Natália, Végel László, Vida Gábor

E-könyv formátumban is elérhető!


3 396 Ft‎

-15%

3 995 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó
Nyelv magyar
Fedél kemény
Megjelenés éve 2021
Oldalszám 216
ISBN 9789632786728
Formátum 135 x 197 x 24 mm
Illusztráció Ráskai Szabolcs
Szerkesztő Cserna-Szabó András, Fehér Renátó

Könyvterasz

Novellákról beszélünk, azaz nem valami kőkemény, egybesült csülköt kapunk, hanem könnyebb falatkákat, változatos tapastálat – rugalmasan, tételekként lehet haladni, de működik egyszerre fogyasztva is.
Tovább olvasom

Olvass bele

A Švejk 100 című kötet sok szempontból eklektikus. Van olyan szerző, aki stílusgyakorlatként fogta fel a feladatot, míg mások saját, megszokott hangjukon szólalnak meg Švejk alakjában vagy Švejkről beszélve is. Vannak, akik a „feladatot” oldották meg, azaz valóban az adott korba helyezték Švejk alakját, míg másokat kissé messzebbről ihletett meg a derék infanteriszt figurája. Van írás, amelyikben a kutyapecér Švejk él egy másik korszakban, de olyan is, aki a már-már patologikusan lüke figurának a pszichiátria szakmai berkeiben talál helyet.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.