Vágvölgyi B. András

Edith Liebermann semmi kis élete

A romantikus lelkületűnek született, kiábrándult, ám továbbra is idealista szerző realistán részletező, olykor krimi-hangütésű novelláit tartja kezében az olvasó. Iróniája egyetemes, életmód és irodalmi forma egyaránt megkapja a magáét. A rendszerváltást megelőző néhány évtől a közeljövőig tartó időszak groteszkül végződő történeteiről nem mindig lehet eldönteni, megtörténtek-e valóban – netalán a szerzővel – , vagy csak a mesélő tréfálkozik velünk. Ha megtörténtek, jó szeme volt, és kiváló a memóriája (szorgalmasan jegyzetelt); ha nem történtek meg, vagy nem így, akkor a fantáziája eleven és dicséretesen valósághű. Az előre kalkulálhatatlan és utólag elképesztő élethelyzetek adta lehetőségeket élvezettel variálja és toldja meg, ha egyáltalán megtoldja. Egyik remeklésében egy koreai származású idős magyar nő és egy erdélyi magyar ex-párttitkár ül egy hanton, két idegen, történetüket a szerző meséli el, és úgy távoznak, hogy még csak nem is szóltak egymáshoz. Írásainak némelyik szereplőjét és kalandjait felismerni vélem. Az Európáról, Észak-Amerikáról és Kelet-Európáról szóló novellák tárgyi világa hiteles, szinte önmaga paródiája, a szerző az Eörsi Istvánon átszűrt brechti és gombrowiczi szemléletet adja hozzá. A kötet a mesterséges (un)intelligencia jövője felé tart lemondóan, és a végén oda is ér. Nemzedékének vágyait, ábrándjait, olvasmány-, zenei és filmélményeit az élettörténetekkel együtt adja elő, a tudatot és a létet nagyvonalúan fogja egybe.

                                                                                                                       Spiró György 

E-könyv formátumban is elérhető! 


3 651 Ft‎

-15%

4 295 Ft‎

Kiadó Cser Kiadó (2)
Nyelv magyar
Szerző Vágvölgyi B. András
ISBN 978-963-278-737-4
Fedél kartonált
Megjelenés éve 2023
Oldalszám 256
Formátum 125 x 197 x 22 mm

Vulkán

Vájtabb fülű olvasóink talán már ennyiből is kihámozhatják, hogy a relatíve gazdag merítés itt főleg hősünk önéletrajzi elemeiből nyerte témáinak zömét, mégpedig szinte szellemi ébredésének ókorától kezdve napjainkig, ami egy igen tekintélyes ív, úgy években, mint hajszínben, kilókban, illetve a társadalmi ranglétra összes grádicsain fel- és lehágva. Ilyen értelemben beszélhetünk irodalmi paraboláról, melynek nyelvezete hol szofisztikáltan nemzetközi, hol meg az általunk különösen kedvelt, valaha modernnek volt mondható narancsos, gonzó-újságírói...
Tovább olvasom

Józsefváros

Önmagában véve ezek akár szimpla visszaemlékezések is lehetnének, önéletrajzi novellák – de a nyelv révén újraaktualizálódnak itt a kerületi kocsmák, Csernobil és más szovjet meg amcsi témák, a rock és a korabéli szcéna szereplői. 1989-ben újra megjelenik Kreuzer Béla, a Kolorádó Kid főszereplője (Heimetland). Többször ülünk a nyolcvanas évek nagykörúti kocsmáiban, jugó- és NDK-beli fogyasztási szokások borulnak ránk, folyamatosan körüllebeg bennünket 56 és a rendszerváltás szaga (egyre áporodottabban?), a kommunizmus és ellenfelei sorakoznak fel, a zavaros viszonyok közepette a gyors meggazdagodás lehetősége (vö. mohóság) élteti hőseinket.
Tovább olvasom

Népszava

Amire rögtön felfigyelünk: az előadásmód, a nyelvhasználat különlegessége. Mondhatni: extravaganciája. Főként ebben rejlik e művek érdekessége, s számunkra a leginkább épp ez alakítja a szöveget élményszerűvé, többnyire kifejezetten szórakoztatóvá.
Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © CSER Kft.