Juhtenyésztés Nagyobb

Jávor András

Juhtenyésztés

A juhtenyésztés a nomád állattartástól az iparszerű tartástechnológiai elemek megjelenéséig fejlődött. Az évi egy utódtól, akár évenként 5-6 bárány szintre jutottunk. Néhány liter tej laktációs termeléstől, ezer litert meghaladó produktumot is elérnek egyes egyedek és tenyészetek. A vedlő szőrt előállító juhoktól a szuperfinom gyapjút előállító állatokig állítottak termelésbe fajtákat. Az egyhasznú juhoktól eljutottunk a többes hasznosítású genotípusokhoz, majd újra megjelentek a célnak megfelelő, nagy teljesítményű, speciális hasznosítású állatok, a fejlődés továbbra is töretlen kell maradjon.

A termelési környezet sokszor változott az igényekhez, termelési szintekhez igazodva, de még ma is a juh tud – legelési sajátosságaival – a legtöbbet tenni a környezet megóvásáért, a rendezett környezetért.

Azon tulajdonságai, amelyekért elsősorban érdemes a juhtartással foglalkozni, a következők:
– nem táplálékkonkurense az embernek, takarmányai más állatfajjal nem hasznosíthatók,
– jó minőséget elváró, speciális, igényes piacra termel,
– kellő számban vannak olyan fogyasztói, akik fizetőképes keresletet tartanak fenn a piacokon,
– az ágazatban a nagy versenyképességi lemaradás miatt óriási tartalékaink vannak a fejlődésben,
l– akosságmegtartó, terület-karbantartó feladatot lát el,
– a környezet minőségét javító szerepe meghatározó jelentőségű,
– gyapja más állatfajéval – minőségi, és mennyiségi okokból – nem helyettesíthető.


CS-145779

5 900 Ft‎

Kiadó Mezőgazda Kiadó
Sorozat Nem sorozattag
Nyelv magyar
Szerző Jávor András
Megjelenés éve 2014
Oldalszám 221
ISBN 9789632865584
Minden jog fenntartva © CSER Kft.